Kuuma ja kostea Santa Cruz jai taakse. 120 km:n matka Samaipataan oli hidas, mutta maisemiltaan upea. Nousu n. 2000 m:n korkeutuun sai aikaan miellyttavan ilmaston muutoksen. Paivat ovat lampimia, mutta illat ja yot mukavan viileita. Enaa ei tarvi hikoilla oisin. Tama on pieni ja idyllinen kyla, josta on vahitellen tullut suosittu turistikohde miellyttavan ilmaston, rennon tunnelman ja upeiden maisemien takia. Reppureissaajia taalla pyorii, mutta ei liikaa tahan aikaan vuodesta. Olen siis matkalla kohti Cochabambaa, jossa aloitan pitempiaikaisen vapaaehtoistyon heti kun aloituspaiva vahvistuu.

Tanaan kaveltiin mukava, mutta hieman raskas 10 km:n lenkki pilvimetsassa (cloudforest) Amboron kansallispuistossa. Yli 1000 metrin kurkeudessa olevaa metsaa kutsutaan silla nimella. Kasvillisuus vaihtui ihmeellisella tavalla puolen kilsan valein. Oppaamme esitteli asiantuntevasti erilaiset metsatyypit ja lisaksi erilaisia laakekasveja, joita taallapain riittaa. Joka vaivaan loytyy metsasta apu. 

Huomenna mennaan samalla porukalla katsomaan ehka Etela-Amerikan merkittavinta kondoorikotkien kokoontumispaikkaa.

Ensin tehtiin aika epamiellyttava kahden tunnin matka jeepilla pitkin kivisia ja kuoppaisia polkuja. Sitten patikoimme n. 3 kilometrin korkeuteen paikkaan jota kutsuisin hornan kattilaksi. Ehdimme juuri hyvissa ennen lintujen saapumista. Naiden Bolivian kansallislintujen siipien karkivali voi yltaa jopa viiteen metriin, mutta taalla se on vain 3,5 metria. Kun tuollainen otus, joka syo esim. vasikoita tuulee kahden metrin paahan niin kylla siina vakisten henki salpautuu. Itse myohaistyin aina vahan kuvat otossa, joten lahikuvat jaivat puuttumaan. 

Keskiviikkona oli vuorossa El fuerte (linnoitus) eli maen paalla sijaitseva 100 m x 30 m kivi, johonka joku sekopaa soherteli jotain kuvioita ekan kerran jo 1000 vuotta ennen Jeesusta. Myos Inkat ja espanjalaiset ovat oman jalkensa paikkaan jattaneet, mutta koko historiaa en taida tassa satuilla eli katso netista. Nykyaan kiven paalla ei saa enaa kavella ja myos kuviot ovat aika paljon kuluneet. Joka tapauksessa tama maailman kultturiperintokohde vuorien ympyroimana sai ainakin minut vakuuttuneeksi. Ylos menin taksilla, mutta alas tulin kavellen. Tuon kymmenen kilsan kavelyn ja parin oluen jalkeen nukutti ihan mukavasti.

Amporon kansallispuistossa on lukuisia kasvillisuustyyppeja korkeudesta riippuen

 

Talo kaukana muusta asutuksesta. Gondorien jahtaaminen aloitettiin taalta.

 

En saanyt yhtaan lahikuvaa.

 

El Fuerte

El Fuerte